Borsalino

Hoeden • Caps

Op 4 april 1857 begon Giuseppe Borsalino zijn hoedenatelier in Alessandria, Piemonte. De naam is inmiddels wereldberoemd en Borsalino is nu de oudste luxe hoedenmakerij in Italië.
Het vervaardigen van een Borsalino vilten hoed begint met het bewerken van dierhaar of wol. Deze worden gemengd, gekaard en in een machine geblazen die al gebouwd werd einde 19e eeuw. Vervolgens wordt er een zgn. cloche van vilt gevormd door de vezels te matteren. De cloche wordt na controle gedrenkt in kokend water om te krimpen tot de vereiste grootte. Na het drogen volgt het verfproces. Het oppervlak van het vilt wordt verfijnd door te schuren waarna de hoed nog verder in vorm wordt gebracht en opnieuw gecontroleerd. Daarna zorgt een proces dat bekend staat als flanging voor de definitieve cirkelvorm. De laatste stap bestaat uit een handmatige afwerking: trimmen, stikken, de laatste controle en een zorvuldige verpakking.

Alessandria · Piemonte

Alesandria is een stad in de regio Piemonte en hoofdstad van de gelijknamige provincie Alessandria. De stad ligt in de Povlakte tussen de rivieren Bormida en Tanaro. Ze werd in 1168 gesticht door Guglielmo il Vecchio onder de naam Civitas Nova. De stad is vernoemd naar paus Alexander III.
Een legende zegt dat de stad bij een belegering werd gered door een slimme boer, Gagliaudo. Hij voedde zijn koe met het laatste graan dat over was in de verhongerende stad en nam hem mee buiten de stadsmuren waar hij gevangen werd genomen door de belegeraars. Zijn koe werd opengesneden om te worden gekookt, maar toen de Keizer hoorde dat de maag van de koe vol was met graan werd Gagliaudo gevraagd waarom hij zoveel kostbaar voedsel verspilde. Hij antwoordde dat hij gedwongen was zijn koe hiermee te voeden omdat er zoveel graan was in de stad dat er geen ruimte was om het op te slaan. De keizer, die vreesde dat de belegering te lang zou duren, hief het beleg ontmoedigd op. Een standbeeld van Gagliaudo is te vinden op de linkerhoek van de kathedraal in de stad.

 
Re-HasH
BSettecento
Gianetto Portofino
B700 Jeans
Borsalino
Camiceria Mazzarelli
Filippo De Laurentiis
Francesco Pieri
Germano
Gimo's
Herno
Luigi Bianchi Mantova
Marcoliani Milano
Merola
Moreschi
Paolo Albizzati
Paolo Vitale
Sartoria Latorre
Volfagli Firenze